Den interne kjeklingen i den tyske regjeringen kan undergrave Merkels posisjon i utlandet i en tid der den gjeldskriserammede eurosonen ser til Tyskland for lederskap.Merkels største problem er Fridemokratene (FDP), som har opplevd et rekordstort ras i oppslutningen siden forrige valg på nasjonalforsamling.
IrettesattNyvalg
I et forsøk på å snu den katastrofale trenden for partiet, forsøkte leder Philipp Rösler å spille på motstanden mot nye krisepakker til Hellas. Visestatsministeren sa at en «ordnet konkurs» ikke kunne være tabu. Noe som førte til offentlig irettesettelse fra Merkel.Men FDP og partiets 38-årige ledere ble også straffet av velgerne. I søndagens valg i Berlin fikk FDP marginale 1,8 prosents oppslutning. På nasjonale målinger har partiet 3 til 4 prosents oppslutning, ned fra 14,6 ved valget for to år siden.Flere FDP-representanter har truet med å stemme nei når Merkel legger reformene av det midlertidige redningsfondet EFSF fram for Forbundsdagen i slutten av måneden. Reformen vil uansett få grønt lys som følge av sosialdemokratenes støtte. Men det vil være en ydmykelse for statsministeren om hun ikke klarer å holde regjeringskoalisjonen samlet, og det er opposisjonen som sikrer et ja.I verste fall vil Merkel måtte skrive ut nyvalg. Få analytikere tror regjeringen sprekker med det aller første, men det interne bråket gjør jobben mot et tettere økonomisk samarbeid i eurogruppen vanskeligere.