- A-pressens oppkjøp skaper problemer

A-pressens oppkjøp av Edda Media gir konsernet en så stor eierandel at det byr på juridiske problemer, mener Medietilsynet.

Foto: Scanpix

- I dette tilfellet vil det være en betydelig eierstilling, og det vil normalt være noe vi griper inn mot, sier direktør for konsesjon og tilsyn, Gudbrand Guthus, i Medietilsynet til Dagens Næringsliv.Medietilsynet mener det vil være problemer knyttet til krysseierskap og regionalt eierskap. Krysseierskap er noe som oppstår når et konsern med mer enn 10 prosent av dagspresseopplaget kjøper et annet konsern som også eier mer enn 10 prosent av dagspresseopplaget. A-pressen har i dag 17,5 prosent av avisopplaget i Norge. Edda Media har 10,1 prosent.- Vi vil åpne for samtaler med A-pressen slik at man kan komme fram til en minnelig løsning, sier Guthus.Ifølge medieloven kan oppkjøp føre til problemer når et konsern får mer enn 60 prosent av dagspresseopplaget i en region. I dette tilfellet vil det skje i regionene Østviken (Østfold og Akershus, bortsett fra Asker, Bærum, Nittedal og Nesodden) og Vestviken (Telemark, Vestfold og Buskerud). Men Medietilsynet har ennå ikke vurdert om det skal gripe inn, opplyser Guthus.Kulturminister Anniken Huitfeldt (Ap) opplyser at det er viktig å opprettholde en mediestruktur som sikrer befolkningen tilgang til et mangfold av uavhengige kilder til nyheter og debatt. Medietilsynets oppgave er å vurdere dette, forteller hun. (©NTB)