- Nøkkelen i markedet er å vise en effekt

Hofseth BioCare ble fredag notert på Oslo Axess. Med mulighet til å oppnå gode marginer går selskapet inn i forbrukermarkedet for kosttilskudd. Med tiden sikter de seg også inn mot pharma.

Foto: Finansavisen

Fredag morgen ble Hofseth BioCare (HBC) notert på Oslo Axess. Aksjen ble notert på 4,10 kroner, og blir i øyeblikket handlet for 5,00 kroner.Torsdag hentet selskapet 28,5 millioner kroner under IPOen i forbindelse med noteringen.- Årsaken til at vi ville noteres var for å benytte oss av markedet på Oslo Axess, samt at vi ønsker å bli mer synlige, blant annet i media. Samtidig har noteringen gitt oss muligheten til å hente de pengene vi trenger for å fullføre våre planlagte prosjekter, forteller adm. direktør i HBC, Sjur Jenssen, til HegnarOnline fredag.Flere muligheter Selskapet produserer Omega-3 marineolje, proteiner og kalsium basert på avskjær fra fiskeindustrien. I den første fasen er de fleste produktene solgt som dyrefôr, et marked som er preget av høyere volumer og lavere priser. Etter hvert som selskapet signerer flere kundekontrakter innenfor markedet for kosttilskudd til mennesker, er målet å flytte produktene over i dette markedet.Ifølge HBC-sjefen kan prisene per kilo komme opp mot 40 til 50 kroner per kilo, mens produksjonskostnadene ligger på rundt 18 kroner. Geografisk er det først og fremst markedene i USA og Sentral-Europa selskapet sikter seg inn mot. Også enkeltstående markeder i Asia, som Kina og Australia, kan bli aktuelle.- Nøkkelen i dette markedet er å vise en effekt, og vi har gjennom studier dokumentert dette for alle våre produkter, sier Jenssen, som påpeker at HBC definitivt har planer om å lansere flere produkter etter hvert.Selskapet håper også at de med tiden skal kunne komme seg inn i pharma-markedet.- Etter hvert ønsker vi også å gå inn i pharma, men Hofseth BioCare vil aldri bli et farmasøytisk selskap. Planen er å gå sammen med partnere, og allerede nå er vi i dialog med flere store utenlandske farmasøytiske selskaper, forteller HBC-sjefen.- Studiene våre er ikke solide nok for farmasøytisk industri, men de er solide nok til å tiltrekke seg interesse fra farmasi-selskapene, påpeker han.Samarbeid HBCs første produksjonsanlegg sto i august i år klar i Midsund, og den første kommersielle produksjonen startet i oktober. Den sammen måneden inngikk selskapet også en avtale med Sinkaberg-Hansen AS om å bygge et nytt og større produksjonsanlegg på Rørvik.I midten av forrige måned dannet de to selskapene et joint-venture ved navn Hofseth BioCare Rørvik AS. Her eier HBC 51 prosent av aksjene, mens Sinkaberg-Hansen har en eierandel på 49 prosent.- Hofseth Biocare Rørvik vil være en viktig byggestein i vår strategi for å utvide og ta en ledende posisjon i det voksende markedet for høy verdi- og naturlige produkter som for eksempel omega-3 oljer, uttalte Jenssen etter at avtalen ble inngått.HBC anslår at tomten vil være klar for bygging av produksjonsanlegget i første kvartal neste år, og at produksjonsutstyret vil bli installert i løpet av første halvår 2013.Patentstrid Torsdag skrev Finansavisen at Marine Bioproducts, som er produsent av hydrolysater fra fiskeavskjær, truer HBC med søksmål for patentbrudd. Mistanken fikk de da selskapet mottok et prospekt fra meglerhuset SEB Enskilda, som inviterte nye investorer til å skyte inn midler i forbindelse med noteringen av HBC.- Ordlyden i prospektet er som tatt ut av våre egne tanker. De markedsfører seg med noe som skal være en helt ny metode for enzymatisk hydrolyse av fisk, men som vi mener er helt lik vår egen. Vi har skjellig grunn til å mistenke patentbrudd, uttalte Daglig leder i Marine Bioproducts, Harald Hagen, til avisen.HBC-sjef Jenssen avviser at selskapet har brutt noe patent.- Vi har sjekket dette nøye, og har også pratet med et frittstående patentkontor som ikke kan finne noen grunn til brudd. Vi har derfor ikke gjort noe, og vi har heller ikke mottatt noe søksmål, forteller han til HegnarOnline.