OPEC advarer mot oljesanksjoner mot Iran

OPEC advarer mot å innføre oljesanksjoner mot Iran og sier at det kan bli vanskelig å dekke bortfallet.

OPECs generalsekretær Abdalla Salem El Badri. Foto: AP

- Jeg håper virkelig ikke at EU innfører embargo, sier OPECs generalsekretær Abdullah al-Badri.EU-landene mottar i dag over 600.000 fat olje om dagen fra Iran, og det kan bli vanskelig for OPECs øvrige medlemsland å erstatte et slikt bortfall, advarer Badri.Verdens største oljeeksportør Saudi-Arabia opplyste onsdag at landet i november pumpet opp over 10 millioner fat olje om dagen.Oljeanalytikere stiller spørsmål ved tallet, men medgir at man må helt tilbake til 1980-tallet for å finne tilsvarende produksjon i Saudi-Arabia.- Saudi-Arabias reservekapasitet forsvinner raskt, noen som kan føre til at eventuelle forstyrrelser av forsyningen i framtida vil kunne få økende konsekvenser, sier analytikeren James Zhang i Standard Bank.OPEC legger opp til å produsere rundt 30 millioner fat om dagen i første halvår av 2012, men advarer mot høyere priser dersom EU gjør alvor av sin trussel om å innføre oljesanksjoner mot Iran.