Frykter hard landing for Kina i år

Kinesisk økonom forklarer hvorfor han tror Kinas økonomi går inn for en hard landing i 2012.

Kinesiske flagg ved den Kinesiske mur. Foto: Heiko Junge / SCANPIX . Junge, Heiko
Næringsliv

Nedgang i eiendomsmarkedet og dårlig internasjonal etterspørsel kan gi Kinas økonomi en hard landing i 2012, ifølge en kinesisk økonom.Det er ikke bare at veksten er langsommere. Den hindres også av overinvesteringer som begrenser hva regjeringen kan gjøre, sier Shi Xiaoming, visepresident i Kinas selskap for økonomisk reform, en forskningsinstitusjon i Beijing.- En hard landing for økonomien kan komme i år fordi mindre utenlandsk og innenlandsk etterspørsel vil presse veksten i brutto nasjonalprodukt under 8 prosent, kanskje til og med 6-7 prosent, sier Shi til nyhetsbyrået Reuters.- Enda mer bekymringsfullt er det at redusert vekst går hånd i hånd med en skarp reduksjon av den samlede effektiviteten, tilføyer han.Han sier rett ut at «reformene har nesten stoppet opp» og legger ansvaret for dette på store statlige interesser innen olje, kraftproduksjon, jernbane og bankvirksomhet som vil beskytte sin stilling.«Staten går fram, privat sektor trekker seg tilbake» er blitt en vanlig kritikk i Beijing. (©NTB)

Nyheter
Næringsliv