Svenske teleoperatører undersøker tekniske løsninger som kan blokkere gratis video- og telefonsamtaler over internett på mobiltelefoner.Teleselskapene syns de taper for mange penger på tilbudet fra gratistjenester, meldte Sveriges Radio onsdag.Via nettjenester som Skype og Viber er det nemlig mulig å ringe helt gratis til den andre siden av jorden.- Når vi får tekniske løsninger som kan håndtere mobil IP-telefoni separat, så vil vi endre vilkårene for våre abonnement. Det betyr at hvis ikke Skype inngår i abonnementet ditt, så vil det heller ikke fungere på telefonen, sier Charlotte Züger, pressesjef i teleselskapet Telia.Kritikere hevder at en slik blokkering er en trussel mot nettets uavhengighet og åpenhet.I en ny EU-rapport fra kontrollorganet for EUs telefonmarked, Berec, kommer det fram at stadig flere teleselskaper vil blokkere sine abonnenter fra å bruke gratistjenester. EU-kommisjonen undersøker nå om det er mulig å forby blokkering av lovlige tjenester på nettet. (©NTB)