Lønnsveksten ned, men mer å rutte med

Norske arbeidstakere kan ikke vente seg like stor lønnsvekst som i år i årene som kommer.

Publisert 27. juni 2012 kl. 11.52
Oppdatert 16. des. 2013 klokken 19.15
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 186 ord
Norske kroner. Foto: Scanpix
Dette ifølge analyseselskapet Pöyry.Analytikerne karakteriserer årets oppgjør, som endte med en gjennomsnittlig lønnsvekst på rundt 4,1 prosent, som et unntak og et arbeidsuhell. Neste år og året etter kommer gjennomsnittlig lønnsvekst til å ligge på henholdsvis 3,4 og 3,5 prosent, anslår Pöyry i sin konjunkturrapport som ble offentliggjort onsdag.Først om tre år igjen vil lønnsveksten være tilbake på omtrent samme nivå som i år.Det som sikrer at folk flest likevel kan vente seg å få mer å rutte med i årene kommer, er at en forholdsvis lav inflasjon bidrar til å sikre opp mot 2 prosents økning i kjøpekraften. Tallene Pöyry operer med viser imidlertid at kjøpekraften i 2012 øker med over 3 prosent, fordi lønnsveksten har vært eksepsjonelt høy, og prisveksten blir eksepsjonelt lav på 0,9 prosent.Rentenivået vil ikke begynne å stige før tidligst i løpet av 2014, da Pöyry antar at også utviklingen vil snu også i Europa - under forutsetning av at gjeldsproblemene i eurosonen er løst.«I 2014 tror vi situasjonen i euroområdet har blitt så ille at det skjer en forløsning i de fastlåste gjelds- og fordringsubalansene», skriver selskapet i rapporten. (©NTB)