Facebook-milliardær får "gratis" boliglån

Facebook-gründer og milliardær Mark Zuckerberg skaffet seg ekstremt gode betingelser da han reforhandlet boliglånet i fjor.

Facebook-sjef og gründer Mark Zuckerberg - Foto: AP

Mens USAs innbyggere sliter med stigende boligkostnader og fallende boligpriser, skinner solen på Facebook-grunder og milliardær Mark Zuckerberg.Da han reforhandlet det 5,95 millioner dollar store boliglånet på huset i Palo Alta i fjor skal han ha fått en ekstremt lav boligrente.I følge Bloomberg News er betingelsene på det 30 år lange lånet, knappe 1,05 prosent.- Når man kan låne til en rente som er lavere enn inflasjonen, så låner man i praksis gratis. Konseptet går ut på at man bruker andre menneskers penger til å skape fleksibilitet for lånetageren, sier finansanalytiker Greg McBride, ved Bankrat Inc. til Bloomberg.Nettstedet har kommet frem til at en normal rente på et lån på denne størrelsesorden, og med like lang løpetid ville ligget på om lag 3,56 prosent i et normalt marked.Kritikere mener dette er et perfekt eksempel på det som omtales som "The One percent", en frase etablert av Wall Street demonstrantene."En-prosenten" skal være topp-prosenten av den amerikanske befolkningen, som tjener en femtedel av USAs samlede inntekt og kontrollerer mer enn en tredjedel av USAs formue.Zuckerbergs pr-team vil ikke kommentere kritikken.- Vi går ikke inn i de personlige finansene til en av våre toppsjefer, skriver pressetalsmann Larry Yu i en epost til Bloomberg.