IMF-økonom sier opp i protest

En sentral økonom i Det internasjonale pengefondet (IMF) sier opp.

Foto: Eurosone

En sentral økonom i Det internasjonale pengefondet (IMF) retter skarp kritikk mot pengefondets innsats i forbindelse med finanskrisen og gjeldskrisen i eurosonen - og sier opp i protest.I et brev til IMFs styre datert 18. juni sier Peter Doyle opp jobben som divisjonssjef for Sverige, Danmark og Israel i IMFs Europa-avdeling.Han retter samtidig skarp kritikk mot at IMF ikke sendte ut advarsler i tide verken i forbindelse med finanskrisen i 2007-2009 eller krisen i eurosonen.Han mener at IMF sviktet og at fondet under eurokrisen har vært preget av å ha kommet med løsninger i siste liten for å redde eurosonen fra sammenbrudd.Slagside?Andre kilder i IMF, som ikke vil navngis, sier til Reuters at det er bekymring for at IMF strekker seg for langt i sin iver etter å låne ut penger til kriserammede europeiske land, og at fondet ikke utøver den samme uavhengige stillingen som det normalt har overfor land i andre verdensdeler.Doyle har arbeidet for IMF i 20 år. I brevet skriver han også at valgene av IMF-ledere det siste tiåret har vært «helt åpenbart katastrofale».IMF ledes i dag av franske Christine Lagarde, som avløste den nå skandaleomsuste Dominique Strauss-Kahn, også han franskmann.Europeisk lederTradisjonelt har lederen for IMF vært hentet fra et europeisk land, mens lederen for Verdensbanken har vært amerikansk. Andre land, som India, Brasil og Kina, har i stadig større grad stilt spørsmål ved måten lederne blir rekruttert på.Doyle mener at valget av ledere mangler legitimitet, og om Lagarde skriver han:«Selv den nåværende lederen er besudlet, ettersom verken hennes kjønn, integritet eller stil og styrke kan dekke over for den grunnleggende illegitimiteten ved utvelgelsesprosessen», heter det i Doyles oppsigelsesbrev. (©NTB)uvakt@ntb.no