Store branner raser i ferieparadis

Voldsomme branner herjer på Madeira og Algarve-kysten.

Brann på Madeira. Foto: REUTERS/Duarte Sa.

En rekke landsbyer er evakuert på den portugisiske ferieøya Madeira, der voldsomme skog- og gressbranner raser. Også på Algarvekysten kjemper brannmannskaper mot flammene.Portugisiske myndigheter sendte torsdag brannmannskaper fra fastlandet til Madeira, der det lokale brannvesenet var sjanseløse i kampen mot flere branner.Flammene nærmer seg nå utkanten av Funchal, den største byen og et populært turistmål, og Portugals innenriksminister Miguel Macedo fløy selv til øya torsdag for å koordinere slukkingen.Også landsbyene Calheta, Ribeira Brava og Santa Cruz på Madeira trues av branner, og mange innbyggere har flyktet.På øya Porto Santo ble flere bolighus offer for flammene torsdag, og innbyggerne i flere landsbyer ble evakuert. Flere har fått behandling for røykskader på sykehus, men ingen menneskeliv har gått tapt og det er heller ikke meldt om alvorlige skader.- Skiftende vindretning gjør det svært vanskelig å slukke, og vi har bare fem brannmenn og en bil, klaget den lokale brannsjefen på Porto Santo, Afonso Nobrega.Også på fastlandet i Portugal herjer det nå en rekke små og store skog- og gressbranner. Tørke har gjort landskapet knusktørt og temperaturen har flere steder vært oppe i nærmere 40 grader den siste uka.På Algarve-kysten kjemper rundt 400 brannmenn med å slukke flere branner nær byen Tavira, ikke langt fra grensa til Spania, og både fly og helikoptre er satt inn i arbeidet. Spania bistår også med fly.Rundt 6.000 portugisiske brannfolk deltar nå i arbeidet med å slukke de rundt 200 brannene som raser landet over. (©NTB)