Johs Lunde-revisor kan bli saksøkt

I ett år leverte revisjonsselskapet BDO regnskap for Lunde Gruppen as uten kritiske merknader. Våren 2011 imploderte Johannes Lundes selskapsimperium i 62 konkurser, med et foreløpig krav i boene på 2,2 milliarder kroner.

Publisert 9. aug. 2012 kl. 12.34
Oppdatert 16. des. 2013 klokken 20.07
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 166 ord
Johannes Lunde. Foto: Scanpix

I slutten av neste uke kommer rapportene fra bostyrer Fredrik Bie og borevisor Bengt Eriksen tilknyttet Lunde Gruppen as. Dagens Næringsliv siterer rapportutkastene der BDO får totalslakt for virkelighetsfjerne revisjonsberetninger.BDO overtok revisjonen av selskapene i januar 2010. De avga revisjonsberetning for regnskapsåret 2009 uten kritiske merknader. Men ifølge rapportene fra bostyrer og borevisor skal Lunde ha vært teknisk konkurs allerede i slutten av 2009. BDO får sterk kritikk, og ifølge DN vurderer bostyrer Fredrik Bie å saksøke revisjonsselskapet.Lunde forsøkte i over ett år å redde selskapene sine, men fra slutten av januar 2010 begynte alt å rakne. Den totale kollapsen var et faktum våren 2011. Til sammen er 62 selskaper slått konkurs, og så langt skal de totale krav i boene være på 2,2 milliarder kroner. Det skal ligge an til en underdekning i boene på flere hundre millioner kroner, og beløpet i et eventuelt søksmål kan bli stort for BDO.Revisjonsselskapet er for øvrig dypt uenig i kritikken fra den foreløpige rapporten og bestrider alt ansvar.