Lite lam i lammepølser

Kjøper du lammepølser i den tro at de inneholder mye lam, kan du bli skuffet.

Publisert 10. aug. 2012 kl. 06.31
Oppdatert 16. des. 2013 klokken 20.08
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 235 ord
Sau og lam. Foto: NTB Scanpix, arkivfoto.

Flere kjøttprodusenter har ofte mer kjøtt fra svin og storfe enn lam i disse pølsene.Avhengig av produsentene varierer innholdet av lam i lammepølsene mellom 28 og 38 prosent, mens resten er fra svin og storfekjøtt. I dag finnes det nemlig ingen nedre grense for hvor mye av en ingrediens det må være i matvarene, skriver Nationen.Nå vil Forbrukerrådet ha Mattilsynet på banen. De mener forbrukerne må kunne forvente at maten i butikken faktisk er det den gir seg ut for å være.- Det kan ikke være sånn at det ikke er noen nedre grense for hvor lite lam, eller kjøtt for den saks skyld, det skal være i pølser. Merkevareforskriften er tydelig på at forbrukerne ikke skal villedes med hensyn til kvalitet eller sammensetning. Vi mener at lammepølse med et såpass lavt innhold av lammekjøtt som vi ser her, er villedende, sier fagdirektør for mat og handel i Forbrukerrådet, Gunstein Instefjord.Atle Wold i tilsynsavdelingen i Mattilsynet sier at de bare i forbindelse med klagesaker kan vurdere om produktene er noe annet enn det de gir seg ut for å være.Produsentene selv avviser at de lurer kundene, og sier at lammekjøtt har så sterk smak at de må bruke svin og storfekjøtt for å mildne smaken.- Pølsene smaker lam, og har ikke noen dominerende smak av svin eller storfe. Derfor er det riktig å kalle dem for lammepølser, sier seniorrådgiver Bjørnar Mickelson i ICA Norge. (©NTB)