Matvareprisene øker dramatisk

Globale matvarepriser steg sterkt i juli. Verden kan stå overfor en ny global matkrise på størrelse med den i 2007 og 2008, advarer FN.

Publisert 9. aug. 2012 kl. 12.43
Oppdatert 16. des. 2013 klokken 20.07
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 129 ord
Foto: Scanpix

De globale matvareprisene økte i juli etter fall de forrige tre månedene, meldte FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO). FN frykter at prisene vil øke ytterligere.Prisøkningen kommer av at tørke i USA har ødelagt store deler av avlingene av mais og soyabønner, noe som får prisene på varene til å løpe løpsk på verdensmarkedene. Denne prisøkningen har igjen fått prisen på andre matvarer til å klatre.For fem år siden skapte en lignende situasjon, i kombinasjon med høye oljepriser og økt dyrking av biologisk drivstoff, til at verdens matvarepriser økte dramatisk. Det førte til voldelige sammenstøt i flere land.FN advarte torsdag mot å reagere på de økte matvareprisene med å forby eksport, da dette vil gjøre situasjonen verre og mulig føre til en lignende situasjon som den i 2007.