Advarer mot korrupsjon, hvitvasking og finansiell kriminalitet

Kjell-Ola Kleiven i Risk Information Group forteller HegnarOnlines lesere hvilke land som sliter med korrupsjon, hvitvasking og annen finansiell kriminalitet.

Foto: Konsis AS / Vegard Giskehaug
Næringsliv

Russland og Hviterussland er mest utsatt når det gjelder risiko for økonomisk kriminalitet i hele Europa. Dette viser en fersk analyse fra analysehuset Risk Information Group (RIG).Analysen bekrefter at tidligere østblokk land er de mest risikoutsatte i Europa når det gjelder eksponering for geopolitisk risiko.Kriteriene lagt til grunn i RIG-modellen er basert på variabler som finansiell risiko, risiko for korrupsjon, hvitvasking og annen finansiell kriminalitet. Analysen som benytter 190 ulike kilder er gjort for HegnarOnline.-Russland og Hviterussland samt en rekke nasjoner med kort levetid, gjerne i Øst-Europa, ligger i risikotoppen når det gjelder geopolitisk risiko, forteller Kjell-Ola Kleiven, adm. direktør i Risk Information Group, til HegnarOnline.Han understrekker at underlaget for rangeringen består av både offentlige og kommersielle kilder.Kleiven mener norske bedrifter som gjør forretninger i enkelte av de mest utsatte landene daglig utsetter seg for forretningskultur som i Vest-Europa karakteriseres som både uetisk og tvilsom. I disse landene er den imidlertid mer normalen enn unntaket.- Vår europeiske nasjonsanalyse viser vel at begrepet russisk rullett er like godt begrep i næringslivet som noe annet sted, sier Kleiven og sikter til Russland og Hviterussland som de mest utsatte landene i Europa.Kleiven mener flere av de norske bedriftene som gjør forretninger i øst ikke er klar over hvilket etisk minefelt de befinner seg i.Hele syv av de lavest rangerte landene er tidligere Sovjet-stater. Deretter finner vi Kosovo som fikk sin selvstendighet så sent som for tre år siden. I den motsatte enden av tabellen finner vi Norden og Benelux landene.Lav forretningsrisiko:1.Finland2.Danmark3.Norge4.Island5.SverigeHøy forretningsrisiko1.Hviterussland2.Russland3.Aserbajdsjan4.Georgia5.UkrainaFølg HegnarOnline på Facebook her

Nyheter
Næringsliv