Yara-sjefen kan ha bidratt til smøring

Yara-sjef Jørgen Ole Haslestad fikk beskjed om å ta med kontanter på reise da han jobbet i Siemens.

Yara-sjef Jørgen Ole Haslestad. Foto: Finansavisen
Næringsliv

Konsernsjef i Yara, Jørgen Ole Haslestad, har tidligere ledet avdelinger i internasjonale konsern mistenkt for korrupsjon. Han utelukker ikke at kontanter han fraktet over landegrenser for Siemens ble brukt til smøring, skriver Dagens Næringsliv."Sett i ettertid kan jeg selvfølgelig ikke utelukke at deler av disse kontantbeløpene også ble brukt til formål som ville ha blitt rammet av dagens internasjonal korrupsjonslovgivning", skriver han i en e-post til avisen.Før han kom til Yara høsten 2008, jobbet Haslestad 20 år i Siemens-konsernet, og satt flere år i konsernledelsen i det tyske selskapet. Kun to måneder etter at han forlot Siemens, ble selskapet dømt til å betale den største boten noensinne for brudd på den amerikanske loven mot bestikkelser i utlandet."Jeg ble ved et par anledninger bedt om fra hovedkontoret å ta med kontanter til enkelte av kontorene i andre land i Asia da jeg skulle reise til disse. Disse pengene skulle brukes til normale driftsmessige kostnader; vi hadde blant annet flere store byggeprosjekter i flere av landene. På denne tiden eksisterte ikke de samme effektive betalingssystemer på tvers av landegrensene som vi er vant til i dag", skriver Haslestad til DN.Yara-sjefen påpeker overfor avisen at han ikke har noen grunn til å tro "at disse kontantene også kunne bli brukt til formål som ikke tålte dagens lys", men at han ikke kan utelukke det. Siemens interne granskere skal ikke ha kritisert Haslestad, og han ble heller aldri innkalt til avhør.Les også: Ryddegutten skjulte egne svin på skogen Følg HegnarOnline på Facebook her!

Nyheter
Børs