Kinesisk drage puster mindre ild

Den kinesiske dragen puster mindre ild. Veksten i Kinas økonomi blir stadig svakere, men lederne i Beijing håper bunnen er nådd og at pilene snart vil peke oppover igjen.

Kina - Foto: AP
Næringsliv

Kinesernes brutto nasjonalprodukt, den samlede verdien av de produserte varene og tjenestene, var på 7,4 prosent i tredje kvartal i år målt mot samme kvartal i fjor. Dette er det svakeste tallet siden begynnelsen av 2009.Veksten har nå svekket seg i sju kvartaler på rad.- Den langvarige svekkelsen har allerede rammet utenlandske virksomheter, men regjeringen i Beijing varsler tiltak for å få skuta på rett kjøl igjen, skriver den tyske forretningsavisen Handelsblatt.Stabilisering?Veksten i tredje kvartal var som finansmarkedene hadde forventet, melder nyhetstjenesten Bloomberg News. Statsminister Wen Jiabao sier til nyhetsbyrået Xinhua at den økonomiske veksten har begynt å stabilisere seg.I mars satte den kinesiske regjeringssjefen et mål for vekst i hele 2012 på 7,5 prosent, det laveste siden 2004. I 2011 vokste den kinesiske økonomien, som nest etter USAs er verdens største, med 9,2 prosent.- De som fryktet en hard landing, kan sove litt bedre om natten, mens de som forventet klare tegn til oppgang kanskje er skuffet, mener fagøkonomen Alistair Thornton. «Hard landing» er et uttrykk som brukes om brå oppbremsinger i økonomien.«Vel til rette»- Kinas ledere ser ut til å finne seg ganske vel til rette med en vekst på under 8 prosent, skriver Financial Times. Dette skyldes blant annet at det til tross for den svekkede veksten ikke har vært nødvendig med masseoppsigelser i bedriftene, påpeker den britiske forretningsavisen.Masseoppsigelser kunne ført til økende sosial uro i Kina. Det ville passet landets regjerende kommunistparti svært dårlig, på et tidspunkt der den står overfor de største utskiftningene i sin toppledelse på et tiår.Partiet kan imidlertid peke på en betydelig seier: Ettbarnspolitikken, som skal begrense tallet på barn i familier i industriområdene, har ført til at det er færre unge som konkurrerer om arbeidsplassene i kinesiske bedrifter. (©NTB)

Nyheter
Næringsliv