Spetalen: - Jeg er ingen klimaklovn

De siste dagene har det til tider vært en interessant meningsutvikling i klimadebatten på epost mellom Øystein Stray Spetalen, Gunhild Stordalen og et økende antall engasjerte klimaskeptikere.

Investor Øystein Styray Spetalen. Foto: Heiko Junge / SCANPIX

Det hele startet med at Norges kanskje beste investor, Øystein Stray Spetalen, begynte å stille spørsmål rundt et helt sentralt klimaspørsmål; Temperaturutviklingen.Slik lød den første eposten;Gå inn på GWPF (Global Warning Political Foundation) Pressemeldinger hvor bl.a. IPCC og NASA begynner å rygge hva gjelder CO2 og klima. Kort det er nå 4 % mer snø en snittet på den nordlige halvkule. Det har ikke vært temperaturøkning på 16 år ! og bestanden av isbjørn er nå på minst 25 000 mot 5000 i 1960.Klimaagnostikeren Spetalen har etterpå stilt flere konkrete spørsmål, som Gunhild Stordalen og hennes meningsfeller etter beste evne har forsøkt å besvare.Epostene som har blitt kopiert til en lang rekke av Spetalens bekjente har også engasjert andre investorer og forretningsmenn, som Ola Mæhle og Gunnar Hvammen. Og de holder på fremdeles.Men da Gunhild Stordalen hadde en kronikk i Dagbladet lørdag - "Spetalens klimaskrøner" - følte Spetalen seg uthengt og misforstått.Han anklager nå Beate Nossum, First House, å stå bak kronikken sammen med Gunhild Stordalen og at formålet må ha vært å fremstille ham som en klimajukser og klimaklovn.I en epost til de to skriver han;- Til deres informasjon har jeg, som dere begge må ha observert, gjentatte ganger presisert at jeg ikke har kunnskap nok rundt klimatemaet til å trekke noen konklusjon. Jeg er en klima-agnostiker, jeg stiller kun spørsmål knyttet til artikler og vitenskapelige rapporter jeg får tilsendt fra forskere og personer som prøver å sette seg inn i dette kompliserte temaet. Min kunnskap har ingen verdi i denne debatten, men all informasjon fra ulike forskningsinstitisjoner og vitenskapelige miljøer vil bidra til en korrekt fremstilling av problemet, skriver Spetalen.Han foreslår i eposten at de begge, Gunhild og Beate, kontakter artikkelforfatterne eller forskningsinstitusjonene dersom de er uenig i konklusjonen og ikke angriper ham dersom de er uenig i innholdet.- Jeg har ikke utført de vitenskapelige rapportene, jeg har kun distribuert dem, skriver Spetalen, som også er fornøyd med det faglige innholdet i kronikken.- Artikkelen til Gunhild var meget interessant lesing. Alle innlegg som er skrevet av personer med kunnskap inneholder nye opplysninger som man lærer mye av. Den inneholdt informasjon jeg ikke var klar over. Jeg er en klimaagnostiker som stiller spørsmål og setter stor pris på gode svar, slik artikkelen til Gunhild inneholdt, sier Spetalen til HegnarOnline.Beate Nossum benekter at hun har hatt noe med artikkelen i Dagbladet å gjøre.- Jeg har fulgt denne debatten med stor interesse, dog fra sidelinjen. Jeg er ikke Gunhild Stordalens kommunikasjonsrådgiver og leste hennes kronikk første gang da den sto på trykk i Dagbladet. Jeg er rådsmedlem i GreeNudge med ansvar for deler av stiftelsens kommunikasjon, det er trolig slik misforståelsen har oppstått, skriver Beate Nossum, First House, i en epost.Klimaklovner Sist noen ble kalt klimaklovn i Norge var i juli 2008. Da var det paradoksalt nok Gunhilds ektemann, Petter Stordalen, som fikk unngjelde.Bakgrunnen den gang var at investor Jan Haudemann-Andersen, i et intervju med VG, uttalte at at hvis han virkelig skulle vært smart, og blitt klimahelt over natt, ville han kjøpt elbil. Investoren siktet til Stordalens inntog i elbilprosjektet Think.- Han er i ferd med å bli en klimaklovn, sa Jan Haudemann-Andersen til avisen. Svaret fra Stordalen kom kjapt.- Jeg er ingen klimaklovn, og gleder meg til å se Jan Haudemann-Andersens eget engasjement for vårt miljø, uttalte Stordalen til NA24.