Bankene varsler renteøkning trass i overskudd

Norske banker viser til kravet om økt egenkapital når de varsler renteøkning. Men kravet vil koste dem 10-11 milliarder kroner, og bare i fjor fikk de et samlet resultat på 37,4 milliarder kroner

Rune Bjerke - Foto: Scanpix
Næringsliv

Konserndirektør for privatmarkedet i DNB forklarer overfor VG Nett renteøkningen som DNB varslet fredag, med nye krav om økt egenkapital som EU og norske myndigheter stiller.Men denne forklaringen kjøper ikke Jorge Jensen, fagdirektør finans i Forbrukerrådet. Han viser til en rapport fra Finanstilsynet som sier at kravet om økt egenkapital vil koste bankene 10-11 milliarder kroner- Det er under en tredel av bankenes samlede overskudd i fjor, sier Jensen til Dagsavisen.- Bankene skyver myndighetene foran seg når de sier at kravene om egenkapital er nødt til å resultere i dyrere lån. Mitt syn er at bankene kan ta av sine overskudd for å styrke egenkapitalen i stedet for å velte regningen over på kundene, sier han.Ifølge Finanstilsynet har bankene allerede benyttet store deler av sitt overskudd til å styrke sin soliditet, det vil si at de allerede har forberedt seg på de nye kravene.I tillegg viser Jensen til at store beløp også gikk til bankenes eiere i form av utbytte.Renteøkningen DNB varslet, blir på 0,3 prosentpoeng, noe som vil betyr 6.000 kroner mer i renter for et lån på 2 millioner kroner. Det utelukkes heller ikke ytterligere renteøkning i løpet av våren. (©NTB)

Nyheter
Næringsliv