Ekspert tror SAS må kutte mye mer

SAS må kutte ytterligere en tredel av kostnadene dersom det hardt pressede flyselskapet skal kunne bli konkurransedyktig, mener professor Frode Steen ved Norges Handelshøyskole.

SAS buken på A321
Næringsliv

Fredag la SAS fram et underskudd før skatt på 823 millioner svenske kroner i første kvartal i selskapets regnskapsår. Det elendige resultatet var både varslet og ventet og kommer etter omfattende kostnadskutt på 3 milliarder svenske kroner i fjor høst.Selskapet har helt siden begynnelsen av 1990-tallet forsøkt å kutte kostnader, og spareplanen fra desember blir helt sikkert ikke den siste, sier Steen til Dagbladet.- SAS har kanskje 30 prosent igjen å kutte for å nå kostnadsnivået til Norwegian per flysete. Hvis de vil gjøre seg konkurransedyktige i forhold til Ryanair må de kanskje kutte mer enn 50 prosent. Det er ikke tilstrekkelig å kutte i lønns- og pensjonsavtalene til de ansatte. De må også gjøre noe med driftskostnadene for ledelsesnivået i selskapet, mener han.Steen mener at selskapet samtidig må kvitte seg med gjenstående gamle og kostbare fly, og erstatte dem med nye som bruker mindre drivstoff.

Nyheter
Næringsliv