EU-parlamentet krever endret budsjett

EU-parlamentet viser muskler og avviser Unionens langtidsbudsjett.

AP Photo
Næringsliv

- Parlamentet avviser budsjettet i sin nåværende form, heter det i resolusjonen som ble vedtatt i EU-parlamentet i Strasbourg onsdag.Det krevde måneder med forhandlinger blant medlemslandene før EUs 27 stats- og regjeringssjefer ble enige om et budsjett på toppmøtet i februar. Men for første gang har også Parlamentet makt over budsjettet, og det er en innflytelse EUs folkevalgte nå bruker.I mandatet for videre forhandlinger med medlemslandene som Parlamentet vedtok onsdag, krever de folkevalgte flere innrømmelser.Blant annet gjelder det en form for garanti for at landene faktisk betaler alle regningene hvert år, melder nyhetsbyrået Ritzau. De vil også at hele budsjettavtalen skal tas opp til revisjon halvveis i den sju år lange budsjettperioden.Budsjettet som ble hamret ut i februar, legger for første gang opp til reelle kutt. Ifølge toppledernes kompromiss er det på 960 milliarder euro for årene 2014 til 2020.På bakgrunn av mandatet som ble vedtatt onsdag, skal Parlamentet og medlemslandene representert ved formannskapslandet Irland nå forhandle om langtidsbudsjettet før en endelig avstemning til sommeren. (©NTB)

Nyheter
Næringsliv