Monti: Dette vil være den beste medisinen

Mario Monti ber sine EU-partnere om å lempe på tøffe krav om innstramming og la kriselandene bruke penger for å skape nye jobber.

Mario Monti. Foto: Reuters
Næringsliv

Hvis ikke vil landene få velgerne mot seg, slik den italienske statsministeren selv opplevde i valget i Italia forrige måned.I en skriftlig forespørsel om å bli fritatt for EUs betingelser om reformer og økonomisk disiplin, diktert av finansmarkedene, advarer Monti om at EU er i ferd med å miste den folkelige støtten.Mer vekstvennligMonti sier hans teknokratregjering har gjort alt EU-partnerne har bedt om. Men han konstaterer at «støtten i befolkningen til reformene, og enda verre, støtten til EU, går dramatisk tilbake».Og Italia fikk sammen med Frankrike EU-partnerne med seg på en noe mer vekstvennlig tolkning av EUs budsjettregler under toppmøtets første dag torsdag.De 27 EU-lederne ble enige om at det skal gis grønt lys til økte offentlige investeringer i arbeidet med å redusere underskuddene, melder Reuters. Unntakene fra regelen må godkjennes av EU-kommisjonen, men Italia og Frankrike ser beslutningen som et viktig skritt.Kuvending Trenden med manglende støtte i befolkningen er tydelig i flere andre land også, ifølge Monti, som gjorde et svært dårlig valg for noen uker siden.Monti sier videre at det er nødvendig med en mer omfattende strategi for å sikre økonomiske justeringer over tid. I det som blir beskrevet som nær en kuvending tar Monti til orde for at land som ikke overholder EUs budsjettkrav likevel skal få lov til å bruke penger for å skape sårt tiltrengte nye jobber.- Effektive grep for å gjenskape vekst og å bekjempe ungdomsledigheten vil være den beste medisinen mot bølgen av populisme og misnøyen med EU, skriver Monti i brevet til EU-kollegaene.Dette er den eneste måten å vise at Europa lytter til befolkningenes bekymringer, ifølge den italienske statsministeren.Monti møter imidlertid hard motstand fra EU-landene lenger nord, med Tyskland i spissen, som forfekter en tøff spare- og reformlinje som løsning på eurokrisen. (©NTB)

Nyheter
Næringsliv