Samtidig understreker kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz i If at det vil ta lang tid før sluttsummen for årets flomerstatninger er klar.- Dette kommer til å stige betraktelig de nærmeste dagene. Vi er på langt nær ferdig med denne situasjonen, og flere steder, blant annet i Mjøsa og Øyeren og nedover i de store vassdragene, vil vannet trolig fortsette å stige, sier Clementz til NTB.Hans selskap har fått inn 250 skademeldinger på private boliger og eiendommer og rundt 30 meldinger fra bedrifter og industri. Han kan foreløpig ikke gi noe godt overslag over verdien på skadene.- Selv om det er viktig å registrere og få overblikk, er det aller viktigste i denne fasen å hjelpe dem som er rammet, understreker han. Clementz berømmer den hjelpen som nødetater, kommuner, naboer og frivillige har gitt til de flomrammede.If har sendt brev til beredskapsminister Grete Faremo (Ap) for å få en avklaring om oppbygging av hus som er rammet av flommen, særlig dem som er rammet flere ganger.- Vi har flere kunder som ikke tør å flytte tilbake til samme sted, og vi mener det raskt må finnes en løsning for dem, sier Elin Klakken, som er direktør for samfunnskontakt.