Foreløpig medfører streiken kanselleringer også av alle avganger fram til klokken 12 fredag. En beslutning om resten av dagen blir tatt fredag morgen, opplyser Widerøes informasjonssjef Silje Brandvoll.- Det har vært kontakt mellom partene torsdag. Jeg kan ikke si så mye mer enn det. Men ingen av partene ønsker denne streiken, og det er positivt, sier hun til NTB.Også leder Kari Onarheim i Widerøes kabinforening håper på en snarlig løsning.- Det er ingen som ønsker streik. Vi vil snart på vingene igjen, men det er viktig for oss å få styre vår egen livslønn, sier leder Kari Onarheim i Widerøes kabinforening til NTB.Streiken gjelder innflytelse på egen pensjonsordning. 312 kabinansatte gikk ut i streik natt til onsdag etter at meklingen i tariffoppgjøret ikke førte fram. Pasienter som skal til og fra sykehusene i de tre nordligste fylkene, rammes hardt av streiken.Stor pågangIfølge Widerøes nettside frakter flyselskapet daglig 11.000 passasjerer fra 47 flyplasser i Norge og Europa.Streiken kom på Widerøes nest mest travle dag så langt i år, og pågangen fra kunder var svært stor etter at det onsdag var klart at det ble streik.- På et tidspunkt onsdag sto 300 i kø til vår chat-tjeneste, sier Brandvoll.Passasjerene kan få booket om billettene eller få refundert dem. Foreløpig får passasjerer refundert reiser fram til og med søndag 12. mai, går det fram av selskapets nettsider.- Men det er viktig at passasjerene henvender seg der de har kjøpt billettene. Widerøe kan kun hjelpe de som har kjøpt billettene direkte gjennom oss, sier Brandvoll.
Pasienter rammesKrav om lønnsnemnd
På grunn av streiken er nå cirka 900 av Widerøes 1.400 ansatte permittert.Daglig reiser i gjennomsnitt 130 pasienter med Widerøe. Helse Nord er bekymret for at streiken skal bli langvarig, og de største og mer alvorlige konsekvensene kan vise seg allerede i neste uke.- Så langt er det ikke fare for liv og helse. Luftambulansetjenesten går som normalt, sier kommunikasjonsrådgiver Kenneth Lauritsen i Helse Nord til NTB.Kravet om at staten må gripe inn med tvungen lønnsnemnd har allerede kommet.- Nå bør man inn med tvungen lønnsnemnd. For Finnmarks befolkning betyr streiken at vi ikke får reist noen vei. Derfor bør fornuften komme folk til gode, sier ordfører i Vardø, Lasse Haughom fra Fremskrittspartiet, til NRK.De tre nordligste fylkene og Vestlandet rammes hardest av streiken. Posten rammes også når Widerøes fly står på bakken. Selskapet flyr post til 17 flyplasser hver dag. Nå må posten i stedet kjøres med bil, og det fører til forsinkelser.Sist de kabinansatte i Widerøe streiket, var i 1992. Da varte streiken i tre dager. (©NTB)