Utspekulerte nordmenn forsøker å skaffe seg kosmetiske operasjoner gjennom reiseforsikringen.I fjor ble det utbetalt 1,7 milliarder kroner over reiseforsikringene. Samtidig avdekket selskapene forsikringssvindel til en verdi av 574 millioner kroner, ifølge tall fra Finans Norge.Forsikringsselskapene har avdekket 100 svindelforsøk de siste fire årene hvor «sykdom» eller «skade» er blitt uriktig oppgitt, ifølge Finans Norge. Samtidig mener bransjen at det er langt flere som svindler. Noen forsøk havner i kategorien dokumentfalsk. Andre forsøk blir aldri oppdaget, skriver VG.Land i Afrika og Asia er gjengangere. Ofte finner forsikringsselskapene ut at leger og sykehuspersonell har medvirket i svindelen med falske kvitteringer.- Det er gjerne litt fjerne land som går igjen. Steder der forsikringsselskapene kanskje ikke har like mange kontakter, sier utredningssjef Svein-Arne Kausland i Tryg Forsikring.Forsikringsselskapet Europeiske mener det er store mørketall. DNB Skadeforsikring er også kjent med fenomenet.- Dette er planlagte operasjoner som selvfølgelig ikke dekkes gjennom reiseforsikringen, sier Anne Stine Eger Mollestad i DNB Skadeforsikring.Svindlernes kreativitet er stor, ifølge selskapenes egne historier. Blant annet er trafikkulykker og mageproblemer noen ganger egentlig planlagte neseoperasjoner og fettsuging. (©NTB)