KjøpLogg inn

Betaler ut en halv milliard etter flommen

Naturskadeerstatningene etter flommen i mai kommer etter alt å dømme opp i over 500 millioner kroner. Finans Norge mener at klimaendringene vil føre til flere slike hendelser i fremtiden.

Publisert 5. juni 2013 kl. 14.29
Oppdatert 17. des. 2013 klokken 01.33
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 227 ord
Flommen på Østlandet 2013. Her på Kvam i Gudbrandsdalen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Det ligger trolig an til at erstatningene etter årets vårflom blir over dobbelt så høye som etter pinseflommen i 2011. Da beløp erstatningene seg til 260 millioner kroner.- Skadene i år er mer omfattende enn pinseflommen i 2011. Dermed blir erstatningsbeløpene høyere. Det er en del bygninger og bolighus som er totalskadd og må bygges opp igjen, sier Tonje Westby, kommunikasjonssjef i Finans Norge, til NTB. Finans Norge administrerer Norsk Naturskadepool, der alle skadeforsikringsselskaper i Norge er medlemmer.- Over 2.000 skademeldinger på bygninger og løsøre så langt gir anslåtte erstatninger på over 500 millioner kroner. Vi kalkulerer med 245.000 kroner i gjennomsnittlig erstatningssum, basert på erfaringer fra flommen i 2011, sier Westby.Foreløpige tallHele 60 prosent av flomskadene har funnet sted i Oppland fylke. I tillegg forventer Finans Norge å få inn en del skademeldinger også i juni, hvor særlig Buskerud var rammet av flom.Tallene er foreløpige, da alle skader ikke er innmeldt ennå, og skadene heller ikke er taksert. Erstatningsbeløpet er derfor anslått basert på tidligere erfaringer.- Det kan derfor bli noe mer, men jeg tror at totalsummen kommer til å ligge rundt det vi har beregnet, sier Westby.I tillegg til disse beregningene kommer utgifter som ikke dekkes av naturskadeforsikringen, som rene vannskader, redningsutgifter, avbruddstap, bil-, campingvogn- og båtskader.I tillegg tar Statens naturskadefond seg av erstatninger som følge av skader på private bruer, veier og annen infrastruktur.(©NTB)