Kina bremser opp - nå går ryktene

Kinas økonomi viser svakhetstegn. Kommer myndighetene til å gripe inn?

Kinas leder Xi Jinping Foto: AP Photo/Ed Jones, Pool

En rekke nøkkeltall fra Kina i helgen viser at veksten bremser opp i verdens nest største økonomi.Kinesisk eksport steg kun med 1,0 prosent på årsbasis i mai, etter en oppgang på 14,7 prosent i april. Dette var den laveste vekstraten på nesten et år.- Svekkelsen skyldes spesielt at eksporten til EU, USA og Japan fortsetter å falle. Det er også et svakhetstegn at importen faller, og det var nedgang for viktige råvarer som kobber, aluminium og kull, skriver DNB Markets i sin morgenrapport mandag.Veksten i industriproduksjonen falt til 9,2 prosent i mai, og var også lavere enn anslått.- Detaljomsetningen viste imidlertid en oppgang på 12,9 prosent, som var i tråd med forventningene. Inflasjonen falt til 2,1 prosent i mai, noe som skyldtes lavere vekst i matprisene, fortsetter meglerhuset.Rykter om lettelser Tallene åpner ifølge TDN Finans for spekulasjoner om myndighetene vil komme med lettelser i den økonomiske politikken.Nyhetsbyrået viser til at Barclays nedjusterer forventet årlig inflasjon fra 3,0 til 2,6 prosent, noe som blant annet reflekterer moderat økonomisk vekst.Barclays kutter samtidig sine vekstutsikter for Kinas økonomi fra 7,9 til 7,4 prosent for 2013, og presiserer at banken med dette er forsiktig - ikke negativ - til veksten i landet.Meglerhuset mener den lavere økonomiske aktiviteten i Kina siden 2011 er mer strukturell enn syklisk, og at nedjusteringene er i tråd med dette synet.Følg HegnarOnline på Facebook her!