KjøpLogg inn

Northland trenger et jernmalmmirakel

Konkurstruede Northland Resources trenger et langvarig rally i jernmalmprisen for å overleve. Hvis ikke kan det gå mot flere kriseemisjoner.

Publisert 5. juni 2013 kl. 07.17
Oppdatert 17. des. 2013 klokken 01.33
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 245 ord
Arne Fredly - Foto: Scanpix

Obligasjonseierne i Northland Resources vedtok tirsdag restruktureringsplanen til det konkurstruede gruveselskapet.Det førte til at aksjen skjøt i været, og endte opp 41 prosent.Men gleden kan bli kortvarig.- Kursen kommer ikke til å gå opp. Det blir ingen penger av det uansett, sier Arne Fredly til Finansavisen.Les også: Obligasjonseierne reddet NorthlandI avstemningen som foregikk hos Norsk Tillitsmann godtok et flertall av obligasjonseierne å gi fra seg første prioritets pant på Kaunisvaaragruven og tilhørende eiendeler som det har vært investert rundt halvannen milliard dollar i.- Jeg har aldri sett et så stort tap for en førsteprioritetsobligasjon noen gang, sier Fredly.Planen er at jerngruven skal komme i produksjon og at det skal være 34 millioner dollar i kassen ved slutten av 2014, men planen synes urealistisk, skriver Finansavisen.Selskapet legger nemlig til grunn at utskipningsprisen for jernmalm i Narvik er på 120 dollar per tonn, og at Northland skal ha produsert og solgt fire millioner tonn malm i tredje kvartal 2014.Les også: - Feirer med kaffe og havreflarnMen markedet sier noe annet. Hele priskurven for jernmalm ligger godt under 120 dollar og peker nedover. Leveringsprisen for jernmalm i tredje kvartal 2014 ligger på 107,50 dollar. Det betyr en forskjell på 50 millioner dollar.Da hjelper det fint lite om ferdigstillelse av gruven går på skinner. Northland kan gå tom for penger i god tid før 2014 er omme.Med andre ord, planen som i går ble stemt gjennom krever et mirakel i markedet for å lykkes.Les hele saken i dagens Finansavisen!