Fallende vinsalg hos Vinmonopolet

Vinsalget hos Vinmonopolet har falt 0,1 prosent det siste året, sammenlignet med forrige tolvmånedersperiode, viser nye tall.

Foto: Scanpix
Næringsliv

De siste tolv månedene har Vinmonopolet solgt 65.000 liter mindre vin. Nedgangen på 0,1 prosent skyldes riktig nok ikke at vi drikker mindre vin enn tidligere. Salget av vin går nemlig kraftig opp i flyplassenes taxfreeutsalg, skriver Aftenposten.Ifølge Statens institutt for rusforskning (SIRUS) økte salget av vin ved 16 av landets flyplasser med 30 prosent fra 2010 til 2012. Siden nyttår har vinsalget fortsatt oppover, ifølge administrerende direktør Håkon Fjeld-Hansen i Travel Retail Norway.- En slik utvikling ser vi i hele Europa. Bildet er helt klart. Folk kjøper mer og mer vin, sier han.Mens vinsalget øker i taxfreebutikkene og faller litt hos Vinmonopolet, har salget av sprit falt overalt.Vin- og brennevinsleverandørenes forening er bekymret.- Vinmonopolet har hatt et klart fall i salget av brennevin de siste årene. Polet selger nå nesten bare halvparten av totalkonsumet av brennevin. Dersom også vinomsetningen nå går nedover, så er det alvorlig, sier generalsekretær Ingunn Jordheim.Hun mener utviklingen ved at salget faller på polet mens det øker på flyplasser og ved grensehandel, kan undergrave Vinmonopolets rolle. Helse- og omsorgsdepartementets statssekretær Nina Tangnæs-Grønvold (Ap) avviser avgiftskutt, men innser utfordringen ved at alkoholsalg øker gjennom andre kanaler enn statens egne utsalg. (©NTB)

Nyheter
Næringsliv