Asia-krisen er tilbake - landet trues av kollaps

Valutaen er nesten halvert på to år. Børsen stuper, rentene stiger kraftig og kapitalen strømmer ut.

Foto: AP
Næringsliv

Om landingen ikke blir hard for Kina, ser det stygt ut for en annen av Asias største økonomier - India.Økonomiredaktør Larry Elliott i den britiske avisen The Guardian skriver at India er inne i en kritisk fase, og karakteriserer utviklingen som et gjensyn med Asia-krisen i 1997/98.- "Hot money" stikker av De siste to årene har den indiske rupien svekket seg hele 44 prosent, og mandag traff den all time low mot dollar. Børsen stuper, obligasjonsrentene er oppunder 10 prosent og kapitalen strømmer ut av landet.- En fremvoksende økonomi som vokser sterkt tiltrekker seg oppmerksomhet fra utenlandske investorer. Investeringer innenfra kommer inn sammen med "hot money" som omgår kapitalkontroller.- Innstrømningen av kapital løfter valutakursen, gjør import billigere og eksport dyrere. Handelsunderskuddet blåses opp, veksten bremser opp, inngrodde strukturelle feil blir mer synlige og "hot money" stikker av, skriver han.Hva gjør Bernanke? Rupiens kraftige fall er trigget av spekulasjonene om at den amerikanske sentralbanken vurderer å sakke tempoet på seddelpressen i neste måned.- Dette har følger for alle fremvoksende økonomier: først kommer frykten for at lavere stimulanser betyr svakere vekst i USA, med en smitteeffekt på eksport fra utviklingsland.- Dernest har høyrentevalutaer som rupi tjent på globale investorers jakt etter avkastning. Strammer USA inn pengepolitikken, blir dollaren mer attraktiv og rupien mindre attraktiv, fortsetter Elliott.India er først ned i grøfta? Han peker på at mens indonesiske rupi og sør afrikanske rand også får smake steken, er det India, med sitt store handels- og budsjettunderskudd, som havner i ulykka først.Kriser i fremvoksende økonomier går gjennom tre faser: I fase 1 gjør ikke politikerne noe i håp om at problemene forsvinner av seg selv. I fase 2 rasker de sammen noen halvveise krisetiltak i panikk. I fase 3 roper de enten på IMF eller klarer å komme opp med en egen plan.India er på vei inn i fase 3, mener Elliot.Bloggen her. Følg HegnarOnline på Facebook her!

Nyheter
Næringsliv