Kjus: Oljen blir billigere, men ikke billig!

Høsten 2012 satte Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets igang en sjeldent oppildnet debatt etter at han publiserte en rapport som tilsa at oljepristoppen ligger bak oss.

Torbjørn Kjus, Oljeanalytiker i DNB Markets Eivind Yggeseth / Eivind Yggeseth
Næringsliv

Prisen på brentolje er i en fallende trend der vi for første gang på 15 år har sett lavere sluttnoteringer tre kvartalene på rad. Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets var gjest i Økonominyhetene på HegnarTV, og spår at oljen kommer til å bli billigere, men ikke billig.- Vi har en prognose på et moderat prisfall till 102 dollat fatet i 2014, 100 dollar fatet i 2015 og deretter et gradvis prisfall til 90 dollar fatet i 2015-2020. I årene 2015 til 2020 venter vi å se en tradingrange mellom 80 og 100 dollar, sa Torbjørn Kjus.Samtidig som han ser en varig svakere trend i etterspørselsveksten, øker kapasiteten. Texas alene produserer nå så mye skiferolje at de er på nivå med de større OPEC-produsentene. Med en produksjon på 2,5 millioner fat råolje per dag, produserer delstaten 1 million fat mer enn Norge produserer. Da det norske oljeeventyret var på produksjonstoppen rundt tusenårsskiftet ble det hentet opp rundt 3 millioner fat per dag fra Nordsjøen.- Uplanlagte nedstengninger av oljefelt har økt fra omtrent en halv million fat per dag i 2010 til over 3 millioner fat per dag per nå. Jeg kan vanskelig se for meg at et så høyt nivå av uplanlagte nedstengninger vedvarer, sa Kjus.Han mente også at det var svært sannsynlig at oljen fra Iran vil komme tilbake i markedet etter at reformvennlige Rouhani overtok landets presidentembede.Det var også tekniske analyser av blant annet Statoil, RCL, Telenor, EURNOK, USDNOK. Økonoiminyhetene hadde også en oppsummering av de viktigste hendelsene på Oslo Børs.Chartene til dagens tekniske analyser finner du på våre Facebook-sider.I Økonominyhetene torsdag kl 15:30 er seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets gjest i studio. Han forteller hvordan olje-prognosene vil slå inn på norsk økonomi.

Nyheter
Næringsliv