Leverer Norges nye jagerfly - svartelistet av oljefondet

Finansdepartementet vil fortsatt ikke investere noe av oljefondet i Lockheed Martin, som er leverandør av Norges nye jagerfly.

F-35. (AP Photo/U.S. Air Force, Staff Sgt. Joely Santiago).
Næringsliv

Ifølge Finansdepartementet produserer ikke Lockheed Martin Corporation klasevåpen lenger, men de produserer fortsatt sentrale komponenter til kjernevåpen. Derfor vil departementet, etter råd fra Oljefondets etikkråd, ikke åpne for at fondet kan investeres i det amerikanske våpenselskapet.Norge skal kjøpe inntil 52 kampfly av typen F-35 som produseres av Lockheed Martin.Lockheed Martin Corporation og selskapet Alliant Techsystems Inc. ble utelukket fra Oljefondet i 2005 fordi de produserte klasevåpen. Dette skal begge nå ha sluttet med, men departementet opprettholder likevel avgjørelsen fra 2005 for begge selskapene.Per i dag har Finansdepartementet utelukket 18 selskaper som produserer våpen som ved normal anvendelse bryter med grunnleggende humanitære prinsipper.Finansdepartementet har etter veiledning fra Etikkrådet også besluttet å oppheve de tidligere utestengelsene av selskapene Africa Israel Investments Ltd. og datterselskapet Danya Cebus Ltd. Årsaken er at selskapene ikke lenger bygger israelske bosetninger på Vestbredden. (©NTB)

Nyheter
Næringsliv