Økonomer: - Uventet og overraskende

Økonomene fikk seg en positiv overraskelse onsdag.

Kyrre Aamdal - Foto: Finansavisen

Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at både detaljhandelen og arbeidsmarkedet utvikler seg sterkere enn analytikere har sett for seg.Les også : AKU-ledigheten litt lavere enn ventet- Det var litt uventet, det var bra vekst i detaljomsetningen og sysselsettingen, sier seniorøkonom i DNB Markets Kyrre Aamdal til Reuters.- Likevel ser vi at bildet indikerer moderat utvikling for forbruket og ikke gir grunnlag for Norges Bank til å gjøre særlige justeringer, fortsetter han.Sesongjustert detaljhandel steg 0,7 prosent i september, mens forhåndsprognosen lød på 0,5 prosent. Arbeidskraftundersøkelsen viser samtidig vekst i sysselsettingen og en nedgang i ledigheten til 3,5 prosent fra 3,6 prosent. Analytikerne hadde ventet uendret ledighet.Marius Hov, makroøkonom i Handelsbanken, er også overrasket.- Detaljomsetningen viser overraskende sterk vekst på 0,7 prosent, mens vi hadde 0,2 prosent. Det så ut som bred oppgang og kommer etter et par måneder med svakt vekst. Det ser ut som om noe av oppgangen vi ventet i august kom i september, sier han til nyhetsbyrået.- I arbeidsmarkedet er det stabilisering. Vi ventet at det skulle falle til 3,5 prosent etter økning i forrige måned som følge av økt arbeidsstyrke, fortsetter han.Senioranalytiker i Nordea Markets, Kathrine Boye mener det var milde positive overraskelser i begge tallene.- Detaljhandel var riktignok mye bedre enn det vi hadde ventet, sier hun.Ifølge analytikeren var det ikke noe spesielt oppsiktsvekkende i AKU-tallene.- Det var en viss vekst både i sysselsetting og i arbeidsstyrke, men dette er innenfor Norges Banks syn, sier Boye.