Flere seiler over Nordøstpassasjen

Stadig flere skip bruker den nordlige sjørute på overfarten mellom Europa og Asia. I 2013 har 71 skip seilt gjennom Nordøstpassasjen, 50 prosent flere enn året før.

Sturla Henriksen, administrerende direktør, i Norges Rederiforbund. Foto: Scanpix
Næringsliv

Selv om det er en stund til denne sjøruta blir tatt i bruk i stor skala, mener Norges Rederiforbund at det haster med å få regelverket klart, skriver Svalbardposten.- Dette er langt flere gjennomseilinger enn forutsett og viser at det nå haster med å få på plass Polarkoden for Arktis, sier administrerende direktør Sturla Henriksen i Norges Rederiforbund.Polarkoden stiller krav til skip som skal operere i Arktis, og Henriksen mener det gjelder å bruke tiden godt for å komme fram til et regelverk for ferdsel i polare strøk.- I disse sårbare områdene blir kvalitetsskipsfart viktigere enn noensinne, sier Henriksen.- Selv om det fortsatt vil ta tid før arktisk gjennomseiling i stor skala blir kommersielt interessant, blir ferdsel i de sårbare områdene i Arktis stadig mer aktuelt etter hvert som isen smelter. Derfor gjelder det nå å bruke tiden godt og komme fram til et regelverk for ferdsel i polare strøk, sier han. (©NTB)

Nyheter
Næringsliv