USA-klokke tikker for sveitsiske banker

Sveitsiske banker har vel en uke på seg til å avgjøre om de skal slutte seg til et amerikansk program for å avsløre skattesnytere.

UBS sitt hovedkontor i Zurich FOTO: UBSS
Næringsliv

Sveitsiske banker har vel en uke på seg til å avgjøre om de skal slutte seg til et amerikansk program for å avsløre skattesnytere. Rundt 40 av de rundt 300 bankene i Sveits har så langt varslet at de vil delta.USA har tilbudt å la de sveitsiske bankene slippe rettsforfølgelse, hvis de legger opplysninger på bordet. Fristen for å overlevere opplysningene amerikanerne ønsker utløpet ved årsskiftet., og hvis det ikke skjer, kan følgene bli dramatiske.- Det amerikanske justisdepartementet har 10 til 15 banker i siktet. Dersom disse bankene ikke kjør det de blir bedt om, kommer det til å smelle, sier den sveitsiske forretningsadvokaten Douglas Hornung til nyhetsbyrået AFP.Bankselskapet Wegelin & Co., som var grunnlagt i 1741 og dermed det eldste i Sveits, måtte i januar i år stenge dørene etter å ha blitt ilagt en kjempebot i USA. Firmaet skal ha hjulpet amerikanere til skattesnusk på minst 20 millioner dollar eller 123 millioner kroner.I 2009 ila amerikanske myndigheter den største av de sveitsiske bankene, UBS, 780 millioner dollar eller 4,8 milliarder kroner i bot for medvirkning til skattesnyteri. Nå risikerer altså også andre banker harde reaksjoner. (©NTB)

Nyheter
Næringsliv