Verneombud ber om språkopplæring for arbeidere

Språkproblemer truer sikkerheten på byggeplasser. Utenlandske arbeidere må derfor få norskopplæring, mener Jørgen Bjåland, regionalt verneombud i Østfold og Akershus.

Byggeplass. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix.
Næringsliv

- Det må bli sterkere krav om språkopplæring på norsk, sier Bjåland til NRK.Han reiser selv rundt på byggeplasser og sjekker arbeidsforholdene. Han sier det skjer mange misforståelser om hvor arbeiderne skal være og hvor de skal gå.- Kanskje er det bare utenlandske arbeidere på stedet som verken kan norsk eller engelsk. Hvordan skal de få hjelp når de ikke engang vet hvor de befinner seg? Det vil være umulig å ringe til en ambulanse. I utgangspunktet vil de være hjelpeløse, sier Bjåland.En rapport for Arbeidstilsynet som kom i fjor, viser at utenlandske arbeidstakere har nærmere 50 prosent større risiko for å bli alvorlig skadet på jobb enn norske yrkesaktive. Noe av årsaken kan spores tilbake til språkproblemer, ifølge NRK. (©NTB)

Nyheter
Næringsliv