Vil ha vikinger på verdensarvliste

Regjeringen vil at norsk vikinghistorie skal inn på UNESCOs verdensarvliste.

Klima-og miljøvernminster Tine Sundtoft. NTB Scanpix / NTB Scanpix
Næringsliv

Norge satser på å få fire nye steder plassert blant klodens mest verneverdige. Skipsgravene i Vestfold, kvernsteinsbrudd i Sogn og Fjordane samt industribyene Rjukan og Notodden nomineres nå til UNESCOs verdensarvliste, skriver Aftenposten.Skipsgravene i Vestfold er Borrehaugene i Horten, Gokstadhaugen i Sandefjord og Oseberghaugen i Tønsberg. Dermed blir både vikinghistorie og industrihistorie løftet fram.Riksantikvaren har forberedt nominasjonssøknadene for Norge i tre år.Gravene og kvernsteinsbruddet går inn som del av en serienominasjon fra flere land kalt «Viking Age Sites in Northern Europe», der også Island, Danmark, Tyskland og Latvia er med. Industribyene er Norge alene om.- Disse nominasjonene blir ikke avvist av UNESCO hvis det er gjort solid forarbeid, og Norge er grundig, sier klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H).Hun mener innlemmelse i verdensarvlisten er betyr mye for de stedene det gjelder.- Ikke minst i reiselivssammenheng. Stadig flere sjekker hvor i verden det er spennende å reise, og går etter den listen.Norge har også nominert Rjukan og Notodden som fremragende eksempler på en banebrytende industrialisering og viktige markører for samfunnsomveltningen som fant sted i den vestlige verden ved inngangen av 1900-tallet. (©NTB)

Nyheter
Næringsliv