28 fartøyer kjemper om norsk tunfisk-kvote

28 fartøyer har meldt seg på i kampen om å få fiske 30 tonn makrellstørje, også kjent som tunfisk, i norske farvann i år. Hver fisk kan oppnå en salgspris på opptil 10 millioner kroner.

- En fisk kan betales med fra 500.000 kroner til 10 millioner kroner. Makrellstørja kan bli opptil 500 kilo. 100 til 150 kilo er vanligst. Det har vært sett priser på opptil 7.000-8.000 kroner per kilo. Så dette ses nok på som klondyke og mulig gullgruve. Grunnen er sushi- og sashimi-bølgen. Rederne vil fiske, mange sikkert også posisjonere seg, dersom det kommer større kvoter, sier seniorforsker Leif Nøttestad ved Havforskningsinstituttet til Dagens Næringsliv.På 1950- og 1960-tallet var kvotene opptil 15.000 tonn i året. Da gikk det meste av den norske fangsten til Italia, som frossenfisk, med tog, og prisen var rundt 1,75 kroner per kilo.Det var tidligere denne måneden at norske myndigheter åpnet for at det i år kan fiskes 30 tonn makrellstørje i norske farvann. Det er nærmere 30 år siden sist det ble drevet kommersielt fiske etter denne tunfiskarten. Forskerne anslår at bestanden fremdeles bare er 30 prosent av den historiske mengden, men det er tegn på økning, noe som gjør at forsøksfisket på 30 tonn som skal pågå mellom slutten av juni og slutten av oktober i år, kan forsvares, ifølge Havforskningsinstituttet.I forskriftene for fisket heter det at hele kvoten skal gå til ett fiskefartøy. Spenningen er dermed stor blant de 28 fartøyene som nå har meldt seg på i kampen om å vinne kvoten. (©NTB)