Mattilsynet vil skjerpe reglene for kosttilskudd

Mattilsynet vil stramme inn reglene for såkalte «andre stoffer» i blant annet kosttilskudd og energidrikker. Stoffene kan være helseskadelige.

Foto: Scanpix

Årsaken til forslaget er at det kommer stadig flere produkter på markedet som reklamerer med en positiv effekt på helsen. Produktene, som i hovedsak tilsettes kosttilskudd, unntatt vitaminer og mineraler, i tillegg til energidrikker og enkelte andre matvarer, er gjerne tilsatt noe som kalles «andre stoffer».- Noen stoffer kan være skadelige, og kan blant annet gi økt risiko for hjerte- og karsykdommer og leverskader. Helsefaren varierer avhengig av hvilket stoff og i hvilke mengder. Det er en uheldig utvikling for forbrukerne, og vi ser at dette må reguleres strengere, sier seksjonssjef Merethe Steen i Mattilsynet.Mattilsynet foreslår å følge etter en rekke EU-land som i mangel av en EU-regulering har laget nasjonale regler for «andre stoffer». Disse stoffene omfatter for eksempel fettsyrer, koffein, melatonin, glukosamin, aminosyrer og antioksidanter.- Det betyr at vi lager en liste over hvilke stoffer vi vurderer som trygge nok til å bli brukt i ulike næringsmidler. De stoffene som ikke kommer med på listen eller som ikke er risikovurdert, vil ikke være tillatt å tilsette, sier Steen. (©NTB)