Frankrike utfordrer EUs budsjettpolitikk

Det er duket for strid i EU etter at Frankrike har fremsatt krav om forlenget frist til å få ned budsjettunderskuddet.

Arc de Triomphe, Champs-Élysées , Paris, Frankrike Poppe, Cornelius
Næringsliv

EU-landenes felles regelverk tilsier at ingen land skal ha et budsjettunderskudd på over 3 prosent. Frankrikes nyutnevnte finansminister Michel Sapin tar nå til orde for at Frankrike må få mer enn to år på seg til å innfri kravet.Selv om den franske regjeringen er enig i at underskuddet ikke bør være høyere enn 3 prosent, mener Sapin at de strenge tidsfristene truer både Frankrike og andre EU-lands økonomiske vekst.- Dette er målsettinger vi vil holde oss til, det er en del av en overordnet linje. Det er selve veien og selv timingen som vil bli diskutert med felles interesser for øye. Dette handler ikke om Frankrike som trygler på sine kne, sa Sapin til radiostasjonen France Inter torsdag.- Det er i Europas interesse å finne den rette timing. Europa vil klare seg bedre når Frankrike klarer seg bedre, sier han.Sapin understreker at det skal lite til før restriktive krav om budsjettbalanse tipper over i overdrevne spareplaner som kveler økonomisk vekst.Ferske tall viser at Frankrike i fjor hadde et budsjettunderskudd på 4,3 prosent av BNP, mens målet var 4,1 prosent.EU-kommisjonen har flere ganger advart Frankrike om at landet ikke ser ut til å nå målsettingen innen fristen med sin nåværende budsjettpolitikk. (©NTB)

Nyheter
Næringsliv