Ingen streik i hotell- og restaurantnæringen

Fellesforbundet og NHO Reiseliv ble enige på overtid mandag formiddag. En streik i vel 400 hoteller og restauranter er dermed avverget.

Håndtrykk. Foto: Finansavisen.
Næringsliv

Partene i meklingen i Riksavtalen, som regulerer bransjen, ble ikke enige innen fristen midnatt natt til mandag. Først like før klokken 9.30 opplyste Fellesforbundet at meklingen har ført fram, men forhandlingsdelegasjon var delt.Avtalefestet rett til lokale lønnsforhandlinger var ett av de vanskelige punktene i meklingen som ble ledet av mekler Elisabeth Stenwig. Partene ble enige om at det skal settes i gang et utvalgsarbeid for å vurdere lokal forhandlingsrett på overenskomsten.Forslaget fra Riksmekleren, som nå skal til uravstemning blant medlemmene i Riksavtalen, innebærer et timetillegg til alle på to kroner. Satsene for to års praksis blir hevet med ytterligere 50 øre i timen, mens fire, seks, åtte og ti års praksis gir en tilleggsøkning på én krone.Partene ble også enige om utredning av tjenestepensjon og bestemmelsene om opplæring for arbeidsinnvandrere.- Meklingen har vært utfordrende, men vi er tilfredse med at vi unngikk en konflikt, sier forhandlingsleder Jostein Hansen for NHO Reiseliv.Totalt organiserer Fellesforbundet rundt 7.000 arbeidstakere innen hotell- og restaurantdrift, drøyt 4.000 ansatte ville blitt berørt dersom meklingen ikke hadde ført fram. (©NTB)

Nyheter
Næringsliv