30.000 står klare til storstreik

Fanger må slippes fri, barnehager og skoler blir stengt, og årets skatteoppgjør kan blir kraftig forsinket dersom det blir streik i offentlig sektor neste uke. Fagforeningene er klare til å vise muskler.

Meklingen i lønnsoppgjøret for de offentlig ansatte brøt sammen natt til torsdag. Det innebærer streik blant over 25.000 ansatte i stat og kommune. Lærerne Hilde Kolseth (t.v.), Magnhild Bye-Ingebrigtsen og Øyvind Mjånes står streikevakt utenfor arbeidsplassen sin, Kleppe skole på Askøy. De er organisert i Unio. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

I alt 10.715 statsansatte og minst 17.000 kommuneansatte er klare til å legge ned arbeidet dersom meklingen i lønnsoppgjøret ikke fører fram.Mandag kan dermed foreldre, skoleelver og pleietrengende møte stengte dører på kommunale barnehager, skoler og omsorgstjenester.Hovedorganisasjonen for universitets- og høyskoleutdannede (Unio) varslet onsdag at de i første omgang vil ta ut 6.300 arbeidstakere i ti fylkeskommuner og elleve kommuner, fra Alta i nord til Fredrikstad i sør.Dersom meklingen ikke fører fram vil streiken blant annet ramme sykehjem, hjemmesykepleie, videregående skoler, grunnskoler og barnehager.Etter det NTB erfarer, er det den økonomiske rammen for oppgjøret som er det vanskeligste spørsmålet. Tidligere har lærernes arbeidstid vært nevnt som et av de store stridstemaene.Meklingen mellom arbeidsgiverne staten og KS og de fire hovedsammenslutningene LO, Unio, YS og Akademikerne skal være avsluttet innen midnatt søndag 25. mai. En eventuell streik starter dermed tidligst mandag morgen.