General Motors må betale 208 millioner i bot

Bilprodusenten General Motors må betale en rekordbot på 208 millioner kroner som følge av at selskapet lot være å ta affære da det ble oppdaget farlige feil med tenningslåsen i flere bilmodeller.

Fra General Motors fabrikk i Fairfax, USA Foto: (c) GM Corp. GM / © 2010 Steve Fecht/General Motors. This image is protected by copyright but provided for use under a Creative Commons 3.0 License for the purpose of editorial comment only. The use of this image for advertising, marketing, or any other commercial purposes
Næringsliv
Boten er en straff for at den amerikanske bilgiganten ventet med å tilbakekalle 2,6 millioner biler selv om selskapet visste at bilene hadde feil som kunne føre til alvorlige ulykker.Feilen med tenningslåser som skrudde seg av i fart, er knyttet til 13 dødsfall og har forårsaket minst 30 ulykker, muligens så mange som 300.I 2009 var selskapet klar over at feilen i tenningslåsen førte til at airbager ikke ble utløst, men det var først i mars i år at selskapet gikk ut med en advarsel og tilbakekalte millioner av biler til sjekk. Da hadde det gått over ti år siden selskapet mottok de første varslene om feilen.På den samme pressekonferansen kunngjorde samferdselsminister Anthony Foxx at Obama-administrasjonen ønsker å heve taket på bøtene som bilprodusenter må betale når de lar være å rapportere om sikkerhetsproblemer.I dag er maksboten på 35 millioner dollar, det samme som GM må betale, men nå vil regjeringen at den skal settes opp til 300 millioner dollar (1,8 milliarder kroner).