Samarbeidsavtalen forplikter regjeringen til først å forsøke å finne flertall for sakene sammen med Venstre og KrF. Men når jordbruksoppgjøret kommer til Stortinget fredag denne uken, er vurderingen at støtten like gjerne kan komme fra Arbeiderpartiet.
Utfordrer– Vanskelig sakStor avstand
– Jeg utfordrer Arbeiderpartiet til å ta sin egen politikk på alvor, sier Gunnar Gundersen til NTB.Han viser til den landbrukspolitiske plattformen som Aps landbrukspolitiske talsmann Knut Storberget la fram 25. april.– Her vektlegges behovet for strukturendringer og forenklinger. Begge deler er det mye av i statens tilbud til bøndene i år. Jeg opplever at Ap har signalisert et ønske om og et behov for å gjøre endringer i samme retning som regjeringen legger opp til, sier Gundersen.Storberget vedgår at saken er utfordrende for Ap.– Dette er en vanskelig sak for oss, uten tvil, sier han til NTB.Ap vil blant annet involvere fylkespartiene under en samling i Oslo tidlig i juni før partiet bestemmer seg.Samtidig nøler han ikke med å sable ned forslaget og prosessen:– Vi er vitne til et usedvanlig slett håndverk. Landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) vet jo at det ikke er flertall i Stortinget for forslaget slik det nå foreligger, sier han.Storberget sier at selv om Ap i sin landbrukspolitiske plattform går inn for forenkling, så er det langt fram til noen enighet med Frp-statsrådens utgangspunkt for avtale med bøndene.– Det er riktig at vi ønsker grep i kvotepolitikken, gjennomgang av støtteordningene og eiendomsreglene. Men Statens tilbud er for ensidig og tar altfor store sprang. Det er forskjell på å barbere seg og å skjære av seg haka, sier Storberget. (©NTB)