Iran har nå under 40 kilo igjen av uranet som var anriket til i underkant av 20 prosent, og som ifølge ekspertene relativt enkelt kunne ha blitt ytterligere anriket til bruk i en kjernefysisk sprengladning.Uran benyttet i kjernevåpen har vanligvis en anrikningsgrad på mer enn 85 prosent, men i teorien kan man også lage en ineffektiv atombombe med uran som er anriket ned mot 20 prosent.Ifølge ekspertene trengs minst 250 kilo høyanriket uran for å kunne lage kjernevåpen, og nyheten fra Iran bør derfor være egnet til å berolige omverdenen.Iranske myndigheter nekter for å være ute etter atomvåpen og fastholder at landets atomprogram utelukkende er av sivil karakter.I november inngikk landet en midlertidig avtale med den såkalte 5+1-gruppen av land, som består av de fem vetomaktene i FNs sikkerhetsråd pluss Tyskland.Iran godtok å begrense atomprogrammet mot at Vesten lempet på sanksjonene.Den midlertidige avtalen utløper i juli, og skal da etter planen erstattes av en permanent avtale. (©NTB)