Mot godt valg for ytre høyre i EU-valget

De ytterliggående høyrepartiene vil gjøre det godt i det kommende valget på nytt EU-parlament, sammen med EU-kritiske partier både på høyre- og venstresiden, viser meningsmålinger.

Nigel Farage. REUTERS/Jeff Overs/BBC/handout

Torsdag åpner valget på nytt EU-parlament, men meningsmålinger i flere land viser at entusiasmen er heller liten hos de i alt 380 millioner velgerne i EUs 28 medlemsland.Valgdeltakelsen har falt jevnt siden det første valget på EU-parlament ble holdt i 1979, og var i 2009 nede i 43 prosent. I år er det fare for at deltakelsen ender på under 40 prosent.I Storbritannia tyder meningsmålinger på at Uavhengighetspartiet, som mener britene bør melde seg ut av EU og bremse innvandringen, vil vinne valget, foran Labour. Det konservative partiet, som har regjeringsmakten, ser ut til å måtte nøye seg med tredjeplass.Det samme er ventet i Nederland, der Frihetspartiet ligger an til seier. Også dette partiet, som er sterkt islam-kritisk, vil ut av EU, og det ligger ifølge målingene an til å få hele 23 prosent av stemmene.