Norge får kjeft for dyr mat

Høye norske matpriser blir nå også kritisert av Det internasjonale pengefondet, IMF.

Foto: Scanpix

Da delegasjonsleder Tom Dorsey fra Det internasjonale pengefondet, IMF, holdt pressekonferanse i går, trakk han spesielt fram fordelingsvirkningene av høye matpriser, skriver DN.De fattigste får lide mest for dyr mat, fordi mat utgjør en større del av deres budsjett, mener Dorsey.- Jeg forstår at i dag er en spesielt passende dag å snakke om dette, sa Dorsey med referanse til det pågående jordbruksoppgjøret.Delegasjonslederen slår fast at norsk mat er betydelig dyrere enn europeisk mat, som igjen er betydelig dyrere enn maten i resten av verden.Riktignok mener norske landbruksorganisasjoner at norsk mat er billig målt som en andel av norske forbruksbudsjetter før og nå. Andre sammenligner viser ifølge DN at norsk mat er suverent dyrest i Europa.- All mat blir gjort dyrere, slik at norskprodusert mat skal være konkurransedyktig. Dere høyner kostnaden på all mat som potensielt konkurrerer med norskprodusert mat, selv om norsk produsert mat utgjør en veldig liten del av totalen. Det er en veldig ineffektiv måte å støtte norske bønder på. Dersom målet er å støtte spredtbygde strøk, vil mer direkte støtte til disse være langt å foretrekke, sier Dorsey til DN.