Hegnar: Støres flying start

Trygve Hegnar mener det kan bli vanskelig for Gahr Støre å løfte Ap fra dagens nivå.

Trygve Hegnar - Foto: Finansavisen
Næringsliv

Dette var Trygve Hegnars leder i Finansavisen tirsdag 10. juni 2014.Om noen dager blir Jonas Gahr Støre valgt til Arbeiderpartiets nye partileder, og det vil ikke bli avgitt én eneste stemme for en annen kandidat, og heller ingen blanke stemmer.Den litt naive kritikken om at Gahr Støre er en rik arving uten forankring i arbeiderbevegelsen, har også forstummet. Glemt er også at Gahr Støre i sin tid søkte jobb i Høyres stortingsgruppe.Jonas Gahr Støre blir enstemmig valgt til partileder basert på det han selv har gjort som politiker og embetsmann.På en fersk meningsmåling for Vårt Land får Ap en oppslutning på 35,8 prosent, og det er en økning på 1,4 prosentpoeng fra forrige måling. Det kan man kalle en flying start for Gahr Støre.Eller man kan se det på en annen måte: Det kan bli vanskelig å løfte Ap fra dette nivået.Aps fremgang denne gangen kommer etter all sannsynlighet fra SVs grusomme fall på meningsmålingen. SV får en oppslutning på bare 2,5 prosent, og med et fall på 1,9 prosentpoeng, betyr det at nesten 50 prosent av SV-velgerne forsvant siden forrige måling for en måned siden.Det skal sies at de statistiske feilmarginene er såpass store på dette nivået at man skal være forsiktig med konklusjonene, men vi tror SV har avgitt mange velgere til Ap.Miljøpartiet De Grønne (MDG) kunne ha avgitt stemmer til Ap, men MDG øker oppslutningen fra 3,1 prosent til 4 prosent. Ingen lekkasje der.Velgere kan imidlertid ha gått fra Sp til Ap, for Sp faller med hele 1,2 prosentpoeng til 4,4 prosent.Jordbruksoppgjøret hjalp ikke Sp.Summen av Ap, SV og Sp (de rødgrønne) blir bare 42,7 prosent, og følgelig er det langt frem til en ny rødgrønn regjering med Jonas Gahr Støre som statsminister. Et usikkert kort her er imidlertid Rasmus Hansson og MDG. Velges Miljøpartiet De Rødgrønne, får vi en ny situasjon, men ikke før i 2017, og det er veldig lenge til. MDG vil også at all olje og gass skal bli liggende på havbunnen, og det går Ap aldri med på. Uansett hvor mye dialog Gahr Støre ber om.Men Gahr Støres valg til partileder vil gi mye oppmerksomhet og kanskje noen nye politiske initiativer, og det kan gi Ap et løft fra 35,8 prosent. Men om så skjer, er det sannsynlig at velgerne kommer fra MDG eller Sp, eller til og med fra KrF. Hos SV er det ikke mer å hente.I denne situasjonen klarer Høyre og Erna Solberg seg ganske bra. Høyre har en oppslutning på 26,9 prosent, og det er der Høyre trolig vil ligge lenge. FrP økte med 0,4 prosentpoeng på siste måling og får 14,1 prosent, det er klart under valgresultatet på 16,3 prosent. Og det vil ikke bli så lett å ta igjen det tapte, selv med økt vinkvote og bortfall av hestekraftavgiften som gjør båtmotorer billigere.Det store spørsmålet fremover blir hvor partileder Jonas Gahr Støre vil forsyne seg med stemmer.Hans politikk er trolig å satse på alle. Både KrF og Venstre, som ligger på 5-tallet, ligger utsatt til.Særlig fordi både KrF og Venstre har gjort livet vanskelig for den blåblå regjeringen.Venstres Trine Skei Grande er uhyre fornøyd med opposisjonsrollen, og partileder Jonas Gahr Støre vil nok starte flørtingen ganske snart. En reprise på Lars Sponheims «heller Jens enn Jensen» får vi ikke, men Jonas Gahr Støre vil bruke alle triksene i boken.En oppslutning på 35,8 prosent er ikke nok.

Nyheter
Næringsliv