Etter detkjenner til, er norske sikkerhetsmyndigheter oppmerksom på at enkelte av de norske statsborgerne som har reist til Syria for å kjempe, har fått høyere posisjoner i blant annet gruppen ISIL (Den islamske staten i Irak og Levanten).– Det at nordmenn eventuelt stiger i hierarkiet i grupperinger som ISIL, kan bidra til at det blir mer aktuelt å gjennomføre en operasjon i Norge, både fordi de får større innflytelse i gruppen, har en egen nærhet til Norge, kjenner de lokale forholdene og kan få utløp for mer personlige motivasjoner, sier terrorforsker Cato Hemmingby ved Politihøgskolen til avisen.Både PST og Etterretningstjenesten slår i sine trusselvurderinger fast at nordmenn som har kommet tilbake etter opphold i Syria, er en stor trussel mot Norge.En av de mest profilerte syriafarerne er den norske konvertitten Bastian Alexis Vasquez. Norsk-chileneren har trolig vært i Syria siden høsten 2012, og PST startet etterforskning av 24-åringen da han publiserte en video fra grenseområdene mellom Irak og Syria tidligere i år, skriver Aftenposten.I videoen forteller Vasquez hvordan han og andre fra ekstremistgruppen drepte eller tok til fange irakiske soldater under kamper om en grensestasjon. Etter det avisen erfarer, ble videoen klarert helt til topps i ISIL. (©NTB)