Norsk handelsoverskudd stuper

Verdifallet for olje- og gasseksporten rammer det norske handelsoverskuddet hardt.

Statfjord A-plattformen. Foto: Harald Pettersen/Statoil ASA.
Næringsliv

Handelsoverskuddet i juli 2014 var på 22,6 milliarder kroner. Det er ned 36,8 prosent fra samme måned i fjor, viser foreløpige tall fra SSB.Redusert olje- og naturgasseksport er hovedårsak til fallet.Eksporten fortsetter den fallende trenden, og var i juli 68,9 milliarder kroner, 12,5 prosent lavere enn i samme måned i fjor.Råoljeeksporten falt 14,2 prosent fra juli i fjor, til 23,6 milliarder kroner, mens gasseksporten falt 28,4 prosent til 13,8 milliarder kroner.Fiskeeksporten steg derimot i juli, med 372 millioner til 4,8 milliarder kroner.Vi eksporterte mest fisk til Polen og Russland, og begge land mottok fisk til en verdi av snaut en halv milliard kroner. Eksporten av fersk hel laks til Russland utgjorde alene over 312 millioner kroner i juli.Restriksjoner mot norsk fisk i Russland vil altså tidligst vise seg i eksporttallene for august.Importen i juli steg med 7,8 prosent til 46,3 milliarder kroner.Dette henger sammen med innførsel av maskiner og transportmidler, som var på 18,5 milliarder i juli, hele 1,6 milliarder kroner mer enn i samme måned i fjor. Til tross for redusert bilimport i juli, steg innførselen av elbiler. Faktisk hentet vi over 1.700 elbiler i juli – mer enn tre ganger så mange som i juli året før.Les mer her. Følg Hegnar.no på Facebook her!