Kommunikasjonsdirektør Arne Kvistad i Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening (FHL) tror en slik omdisponeringen vil bli varslet når Norges sjømatråd holder pressekonferanse i Tromsø fredag ettermiddag.Etter at Russland tidligere denne uken varslet stopp i importen av flere mat- og landbruksvarer, har Sjømatrådet arbeidet med å utforme en tiltakspakke for hvordan eksportalternativer eller nye markeder for norsk laks kan jobbes fram.Kvistad sier han tror Sjømatrådet vil blinke ut USA som første mål. Eksporten av norsk laks til USA var i juli i år dobbelt så stor som samme tid i fjor. USAs import av norsk laks begynte å vokse i 2012 da amerikanske handelsmyndigheter opphevet straffetollen som i 20 år begrenset muligheten for å få fart på salget av norsk hel laks i USA.Kvistad bekrefter også at bransjen nå er i dialog med Nærings- og fiskeridepartementet om en bedre eksportfinansieringsordning gjennom Garanti-instituttet for eksportkreditt (GIEK). Fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) sa torsdag at det er viktig å se på tiltak som kan gjennomføres for å lette situasjonen for sjømatnæringen. (©NTB)